Door grote drukte langere levertijden. Door grote drukte langere levertijden.

Nieuws

De toekomst van Kolderstok: kwaliteit en duurzaamheid

De toekomst van Kolderstok: kwaliteit en duurzaamheid

Sinds de oprichting in 2015 heeft Kolderstok zich ingezet om kwalitatief hoogwaardige modelbouwpakketten te maken, geïnspireerd door de rijke Nederlandse maritieme geschiedenis. In de zoektocht naar kwaliteit hebben we altijd geprobeerd de nadruk te leggen op materialen uit lokale productie, met als streven: Nederlandse schepen worden in Nederland gemaakt! Tijdens de coronacrisis in 2020, toen wereldwijde leveringen ernstig onder druk kwamen te staan, bleek dit een stevige basis en sindsdien is Kolderstok een steeds bekender merk geworden. Maar met groei komen ook nieuwe uitdagingen. Stijgende kosten en de lastige verkrijgbaarheid van kwalitatief goede materialen hebben mij doen besluiten steeds meer productie in eigen hand te nemen. Een bewuste keuze vanwege prijs, maar zeker ook vanwege kwaliteit en authenticiteit van de Kolderstok modellen.

Dit alles heeft ertoe geleid dat – zeker sinds mijn oudste zoon de nieuwe Kolderstok website in 2020 opgezet heeft – de vraag naar Kolderstok bouwpakketten enorm gegroeid is. We verkopen de pakketten inmiddels wereldwijd. Wat begon als een hobby is inmiddels een bedrijf van naam geworden. Als drijvende kracht achter Kolderstok ben ik vaak 6 dagen in de week, van ’s morgens tot ’s avonds in de weer om aan de vraag te voldoen en elke individuele doos dezelfde hoge kwaliteit mee te geven als de doos ervoor en de doos erna. Door de toenemende vraag en het feit dat ik niet meer kan werken dan ik nu doe zijn de levertijden van pakketten daarom langer geworden. We zijn een klein bedrijf, en willen dat ook zo houden.

Voor de toekomst willen we de volgende aspecten steeds meer gaan benadrukken om kwaliteit te kunnen blijven garanderen:

1: productie op aanvraag.

Elk Kolderstok model heeft bij het bestellen via onze website een aantal individuele keuzemogelijkheden. Als modelbouwer kun je daarmee het model zeer naar eigen wens en idee bouwen, maar dit betekent wel dat pakketten vrijwel niet op voorraad gelegd kunnen worden. Het produceren van een pakket nadat het besteld is heeft dus als nadeel dat de levertijd langer is, maar als groot voordeel dat ieder pakket volledig door ons gemaakt en gecontroleerd is, zodat we grip kunnen houden op de kwaliteit. U heeft dan de zekerheid dat het pakket met aandacht samengesteld is. Tevens stelt het ons in staat de nazorg na een bestelling goed uit te kunnen voeren – tenslotte weten we hoe uw pakket bij ons behandeld is -, zodat u bij vragen, opmerkingen en/of eventuele onduidelijkheden altijd bij Kolderstok terecht kunt.

2 Focus op lokale toelevering en hergebruik van materialen.

In de huidige tijd wordt er steeds meer aandacht besteed aan het gebruik van verantwoorde materialen, en het verantwoord omgaan met het milieu. Bijna al het hout in de pakketten komt van binnen een straal van 30 km van ons bedrijf, en betreft veelal restpartijen van houtverwerkende bedrijven of overschotten uit faillissementspartijen. De bewerking daarvan, zoals het zagen en lasersnijden gebeurt ofwel bij onszelf, ofwel binnen de genoemde straal van 30 km, zodat we altijd grip op de productie kunnen houden. Uiteraard staat ook hier de kwaliteit als belangrijkste punt voorop.

3 Aanpassing in het assortiment.

Om ons te concentreren op waar we echt goed in zijn, zullen er een aantal producten verdwijnen uit het assortiment, met name gereedschappen en bepaalde toebehoren. Welke producten dit zijn is nog intern ter discussie, maar het uiteindelijke doel is om meer tijd te krijgen voor datgene waar we goed in zijn: de Kolderstok bouwpakketten.

De toekomst

De genoemde punten zijn vooral bedoeld om de productie van de Kolderstok pakketten ook in de nabije toekomst soepel door te laten gaan, en we doen uiteraard ons uiterste best om deze veranderingen zonder al te veel rimpelingen in productie en levering door te voeren. Kwaliteit en het leveren van een uniek product blijven onze belangrijkste pijlers.

Om een kijkje in de keuken van Kolderstok te geven over wat we doen en bovenal hoe we dit doen hebben we kortgeleden een professioneel filmmaker bereid gevonden om een video te regisseren en te maken, waarin we de werkwijze van Kolderstok nog eens laten zien.

Deze video zal binnenkort online komen te staan.

Hans van Nieuwkoop

Michiel van Nieuwkoop

Kolderstok

Nederlands nl