Vanwege drukte duurt het momenteel iets langer voordat uw pakket verzonden wordt. Onze excuses hiervoor. Vanwege drukte duurt het iets langer voordat uw pakket verzonden wordt. Zie ook de blog hieronder.

Nieuws

Nieuwe modellen: 17e eeuws Fluitschip - Duyfken in eikenhout

Nieuwe modellen: 17e eeuws Fluitschip - Duyfken in eikenhout

Langzaam maar zeker begint het nieuwe model van Kolderstok vorm te krijgen: het 17e-eeuwse fluitschip.

De langgerekte romp met haar typische bolle achterkant was bij uitstek geschikt voor het vervoeren van veel lading, en ook lange ladingen zoals hout (voor nieuwe schepen) kon op een makkelijke wijze in het ruim ondergebracht worden.  De smalle dekken maakten de loopafstanden op het dek korter en het fluitschip kon met een relatief kleine bemanning gezeild worden.  Kortom: economie in optima forma!

De fluit kon voor veel doeleinden ingericht worden, en veel van deze schepen werden op voorraad gebouwd en door de scheepsbouwer zelf geëxploiteerd tot zich een koper meldde. Het schip werd daarna vaak aangepast aan de eisen en wensen van deze koper.

Het Kolderstok model zal worden uitgevoerd als houthaler, zoals deze voer naar de Scandinavische landen. Een veel gezien type schip op de Oostzee. Het model zal in schaal 1 op 72 uitgevoerd worden en in gebouwde toestand ca. 60 - 65 cm lang en 60 cm hoog zijn. De moeilijkheidsgraad zal 3 - 4 sterren op een schaal van 4 zijn, met name vanwege de bolle rompvorm aan de achterzijde. 

De bouwwijze van dit model is afwijkend van de andere modellen (met uitzondering van het Speel-Jaght). Op een basis van MDF worden eikenhouten spanten geplaatst waarop vanaf kiel tot verschansing de voorgesneden (linden) planken aangebracht worden. Deze werkwijze komt sterk overeen met de "shell-first" methode zoals die in de 17e eeuw op de Amsterdamse en Hoornse scheepswerven gebruikelijk was. Het model kan daarna met een geschikte beits op de gewenste kleur gebracht worden.

We verwachten het model na de zomer van 2021 te kunnen gaan leveren.

 

Ook nieuw in het programma is het verkenningsjacht Duyfken, nu verkrijgbaar in een eikenhouten uitvoering.  Het tweede schip in de Kolderstok-serie is indertijd in een eiken kleur hout uitgevoerd, maar was alleen leverbaar in een notenhouten uitvoering.  Vanaf nu kan de Duyfken ook in eikenhout gekozen worden. 

 

Nederlands nl