Vakantie! Uw bestelling wordt na 22 juli verder in behandeling genomen. Vakantie! Uw bestelling wordt na 22 juli verder in behandeling genomen.

Nieuws

Notenhout of eikenhout – wat is de beste keus?

Notenhout of eikenhout – wat is de beste keus?

Steeds meer Kolderstok modellen kunnen besteld worden in notenhout of in eikenhout. Maar waar kies je nu voor? Daarom een paar puntjes op een rij gezet om de keuze makkelijker te maken.

Kleur

De kleur van het schip bepaalt voor een groot deel het totale beeld.

Eikenhout heeft onbehandeld een lichte kleur, variërend van bijna wit tot middelbruin. Notenhout is van zichzelf vrij donker, met een enigszins roze tot paars-bruine kleur. Beide houtsoorten afwerken met alleen met een blanke vernis/laklaag geeft bij eikenhout weinig verandering in kleur, bij notenhout zal vaak de kleur en structuur van het hout wat intenser worden. Om notenhout echt naar een bruintint te krijgen adviseren we een specifieke bruine beits in de kleur midden of donker eiken toe te passen.

Verwerking

Wanneer de latjes niet goed gebogen en verwerkt kunnen worden verknoeit dat een groot deel van het plezier in bouwen, dus dat is zeker iets om rekening mee te houden.

Beide houtsoorten laten zich goed verwerken, maar heb je minder ervaring in het buigen van hout dan is notenhout wat meer vergevingsgezind. Forceer het hout teveel bij het buigen en het zal eerst knikken voordat het werkelijk breekt. Je hoort dit vaak al een beetje aankomen. Op zo’n moment dan even wat voorzichtiger verder gaan en het stukje hout is nog niet direct verloren. De langere vezels van notenhout maken het makkelijker buigbaar.

Eikenhout is met name bij het buigen lastiger. Buig iets te snel of met teveel kracht en het knapt gelijk in tweeën, dit omdat eikenhout een kortere vezel heeft. Het gebroken stukje afzagen en opnieuw een poging doen is dan het devies.

Voor beide houtsoorten geldt wel dat het gebruik van een goede (elektrische) plankenbuiger het buigen van het hout een stuk makkelijker maakt.  En mochten er onverhoopt toch teveel plankjes sneuvelen dan kunnen we deze altijd naleveren.

Afwerking

Zoals al genoemd bepaald de kleur voor een belangrijk deel de uitstraling van het model.

Notenhout is relatief donker van kleur en zal met verschillende beitssoorten wel verder donker gemaakt kunnen worden. Een lichtere kleur is niet mogelijk.

Eiken is licht van kleur en kan in verschillende tinten donkerder gemaakt worden. Hier zijn dus meer mogelijkheden.

Authenticiteit

Notenhout zal in de 17e eeuw zeker gebruikt zijn voor specifieke producten (denk aan meubelen) maar dit werd traditioneel niet toegepast voor de romp.

De scheepsrompen uit de 16e en 17e eeuw werden voor het grootste deel van eiken gemaakt. Alleen dekken, masten etc. werden van grenen/vurenhout gemaakt. De keuze voor eiken is dus een keuze voor het originele hout.

Eiken of noten: aan u de keus.

De actie eiken voor de prijs van noten zal ook in de komende maand gelden.

Nederlands nl