Vanwege drukte duurt het momenteel iets langer voordat uw pakket verzonden wordt. Onze excuses hiervoor. Vanwege drukte duurt het iets langer voordat uw pakket verzonden wordt. Zie ook de blog hieronder.

Nieuws

Het 17e-eeuwse Fluytschip

Het 17e-eeuwse Fluytschip

Het heeft langer geduurd dan we zelf gedacht hadden, maar inmiddels is het nieuwste Kolderstok model bijna zo ver dat het de werf kan verlaten: het 17e-eeuwse Fluytschip

De groei en bloei van de republiek der Nederlanden in de 17e eeuw werd voor een niet onbelangrijk deel in gang gezet door de diverse handelsbetrekkingen die de Nederlanders hadden. Zout en wijn uit de zuidelijke landen werd verhandeld tegen hout, graan en ijzer uit de landen rond de Baltische zee. Het hout werd gebruikt voor de scheepsbouw, het graan werd opgeslagen om in tijden van schaarste tegen goede winst verkocht te worden. Een belangrijke schakel in deze handel was het fluitschip, of kortweg fluit. Lang en bol, met vlakke bodem en smalle dekken was het zeer geschikt voor het vervoeren van grote hoeveelheden lading, kon het ook in ondiep water goed terecht en kon het met weinig manschappen gezeild worden. Het fluitschip was een veel voorkomend, zo niet het meest voorkomend schip op de diverse zeeën rondom de Nederlandse republiek.

 

Het Kolderstok model van het fluitschip is gemaakt in schaal 1 op 72 en is inclusief masten en raas ca. 60 cm lang, 55 cm hoog en 25 cm breed. De romp zelf is ca. 46 cm lang en 11 cm breed. De specifieke bolle vorm en de wijze van beplanken met voorgesneden linden huidgangen op smalle eiken spanten geven het pakket een moeilijkheidsgraad van 4 op een schaal van 4.

Momenteel leggen we de laatste hand aan de doos, de bouwbeschrijving en de tekeningen, en de verwachting is dat het model in de eerste maanden van 2022 beschikbaar komt.

Nederlands nl